
Een man wiens ouders zelfmoord hebben gepleegd vanwege de pijn van hun ziekte, heeft gezegd dat hij zou overwegen hetzelfde te doen, tenzij hulp bij sterven gelegaliseerd zou worden.
De moeder van Tom Marshall, die dat wel had gedaan Ziekte van Huntingtonen vader, vertelden hun familie dat ze van plan waren op eerste kerstdag 2020 zelfmoord te plegen en drie dagen later dood werden aangetroffen.
Marshall zei dat hij naar “soortgelijke opties” als zijn moeder zou zoeken als hij de ongeneeslijke genetische aandoening had, die een kans van 50% heeft om te worden doorgegeven.
Voorstellen om terminaal zieke mensen het recht te geven hun leven te beëindigen, werden eerder deze maand in het Britse parlement geïntroduceerd.
Later in Wales zullen leden van de Senedd stemmen over de vraag of zij een motie zullen steunen die ook mensen die “ondraaglijk lijden” aan ongeneeslijke lichamelijke ziekten dezelfde optie zou geven.
De Senedd heeft niet de macht om de wetten voor geassisteerde stervenden te veranderen, dus de stemming zou in principe alleen plaatsvinden, maar campagnegroep My Death, My Decision zei dat het “het licht zou laten schijnen” voor wetswijzigingen in het hele Verenigd Koninkrijk.
De kerk in Wales is tegen wetswijzigingen.
De vader van de heer Marshall, David, 75, die ernstige artritis had, zou onder de Senedd-motie vallen, maar niet onder de voorstellen die in Westminster werden gepresenteerd.
Uit een gerechtelijk onderzoek in 2021 bleek dat Suzanne Marshall, 72, – bij familie en familie bekend als Russ – contact had opgenomen met de Dignitas-kliniek voor sterfgevallen in Zwitserland, maar ervoor koos om niet verder te gaan omdat ze haar leven “voortijdig” zou hebben moeten beëindigen.
Ze wilde ook niet dat iemand anders het risico liep vervolgd te worden omdat hij haar hielp.
Haar toestand verslechterde tegen het einde van haar leven, waardoor ze extreme pijn kreeg en moeite had met slikken.
De heer Marshall zei dat zijn vader haar verzorger was, maar ‘enorme pijn’ had door artritis en niet zonder zijn vrouw van 54 jaar wilde leven.
Het echtpaar, uit Llanddoged, Conwy, vertelde de heer Marshall en zijn vrouw Dawn dat ze niet langer op eerste kerstdag 2020 wilden leven, maar liet geen details achter over hoe en wanneer ze een einde aan hun leven zouden maken.

Op 27 december ontving de heer Marshall, uit Nantglyn, Denbighshire, een bericht waarin hij en zijn vrouw werden gevraagd de volgende dag het huis van zijn ouders te bezoeken.
Mevrouw Marshall zei dat ze nog steeds “niet wisten dat het daadwerkelijk zou gebeuren totdat we daar aankwamen en ze vonden”.
Ze zeiden dat ze geloofden dat het stel ‘dapper’ was voor het nemen van de beslissing die ze namen, en zeiden dat het ‘moeilijker voor hen was dan voor ons’.
Mevrouw Marshall zei: “Het is geen gemakkelijke dood, maar het was er een waar ze waardigheid voor hadden. Maar het is geen veilige dood, die mensen tot zelfmoord dwingt. Het is niet veilig en het is echt heel eenzaam.
“Dus hoewel we het geluk hadden om te horen dat we ons erop gingen voorbereiden, moesten ze dat zelf doen. We konden niet afscheid nemen.
“Ze konden ons niet precies vertellen wanneer ze dat gingen doen. Ze konden op geen enkele leuke en veilige manier afscheid nemen.”

De heer Marshall, 48, wil nog niet weten of hij de ziekte van Huntington heeft en zegt: “Ik zou het liever niet weten en niet bang zijn voor wat ons te wachten staat als ik het wel heb.”
Hij voegde eraan toe: “Als ik in dezelfde situatie terechtkom als mijn moeder, ga ik op zoek naar vergelijkbare opties. En of er een legale route is om dat te doen, geweldig – anders ga ik op zoek naar opties.”
Hij en zijn vrouw zeiden dat ze de argumenten en zorgen tegen hulp bij sterven begrepen, maar vonden dat mensen een keuze moesten hebben, met inachtneming van medische en juridische waarborgen.
De Kerk in Wales beweert dat kwetsbare mensen gevaar zouden lopen als hulp bij sterven gelegaliseerd zou worden.
De bisschoppen zeiden dat er ‘overvloedig’ bewijsmateriaal was dat sterven ‘snel tot slechte en onbedoelde uitkomsten zou kunnen leiden’ en ‘tot de devaluatie van al het menselijk leven’.
In een verklaring riep de kerk op tot “uitbreiding van de best mogelijke palliatieve zorg voor iedereen die deze nodig heeft”.
De motie in de Senedd werd ingediend door Labour MS voor Cardiff North, Julie Morgan, en roept op tot volwassenen met een gezond verstand die “ondraaglijk lijden aan een ongeneeslijke, fysieke aandoening en een duidelijke en vaste wens hebben om te sterven, de optie moeten hebben van een geassisteerde dood, onder voorbehoud van robuuste waarborgen”.
Trevor Moore van My Death, My Decision zei: “Dit debat zal gaan over een wet voor mensen die ondraaglijk lijden aan ongeneeslijke aandoeningen, en niet een wet die beperkt is tot mensen die ongeneeslijk ziek zijn.
“Het is belangrijk dat mensen die lijden aan aandoeningen als multiple sclerose, Parkinson en het lock-in-syndroom niet worden genegeerd.”
Als u last heeft gehad van problemen in dit verhaal, kunt u hulp of ondersteuning krijgen via BBC-actielijn