Kral Charles’a, Avustralya’dan ayrıldıktan sonraki durağı olan Samoa’da yüksek şef unvanı teklif edilecek ve Pasifik adası ülkesinde iklim değişikliği nedeniyle yükselen deniz seviyelerinin etkisi gösterilecek.
Samoalı bir şef ve parlamento üyesi olan Lenatai Victor Tamapua, Perşembe günü Charles ve Kraliçe Camilla’ya geleneksel bir karşılama töreni sırasında hükümdara ‘Tui Taumeasina’ unvanını sunmayı planladığını söyledi.
Daha sonra Charles’ı, iklim değişikliğinin Pasifik ülkeleri ve toplulukları üzerindeki etkisini vurgulayan bir mangrov rezervi üzerindeki yürüyüş yolundan geçirecek.
“Bugün büyük dalgalar 20, 30 yıl öncesine göre yaklaşık iki kat daha fazla ve bu da topraklarımızı etkiliyor ve bizim için kontrol edilmesi çok zor olan bazı alanları aşındırıyor ve insanlar içerilere doğru hareket etmek zorunda kalıyor.” şimdi içeride,” dedi Tamapua.
King Charles, tüm hayatını çevre sorunlarına yönelik kampanyalar yürüterek geçirdi ve 2020’de küresel ısınma ve iklim değişikliğini insanlığın karşılaştığı en büyük tehdit olarak tanımladı.
Charles’a yüksek şef unvanı teklifi, hükümdarın Çarşamba günü sona eren altı günlük Avustralya ziyareti sırasında Canberra’daki Parlamento Binası’nda Avustralyalı bir yerli senatör tarafından “soykırım”la suçlanmasının ardından geldi.
Avustralya kraliyet turu, Charles’ın egemen olarak denizaşırı bir ülkeye yaptığı ilk ziyaret, kanser teşhisi konulduğundan bu yana yaptığı ilk büyük yurtdışı gezisi ve bir İngiliz hükümdarının 13 yıl sonra Avustralya’ya yaptığı ilk ziyaretti.
Charles, Avustralya, Yeni Zelanda ve Birleşik Krallık dışındaki diğer 12 İngiliz Milletler Topluluğu bölgesinde devlet başkanıdır, ancak rolü büyük ölçüde törenseldir.
Aynı zamanda Commonwealth’in sembolik başkanıdır ve Commonwealth Hükümet Başkanları Toplantısı için yaklaşık 200.000 kişinin yaşadığı adaya ilk ziyareti olan Samoa’ya seyahat ediyor. Cumartesi sabahı Samoa’dan ayrılması bekleniyor.
Commonwealth üyelerinin yarısından fazlası küçük eyaletlerden oluşuyor ve bunların çoğu, iklim değişikliğinin neden olduğu yükselen deniz seviyesi tehdidiyle karşı karşıya olan Pasifik ada ülkeleri. Liderlerin, iklim değişikliğinin ana tartışma konusu olduğu, okyanusun korunmasına ilişkin bir deklarasyon yapması bekleniyor.
İngiltere, Karayip ülkelerinin talep ettiği tarihi transatlantik kölelik tazminatı konusunu CHOGM’deki masaya getirmeyeceğini, ancak bu konuyu tartışmak isteyen liderlerle görüşmeye açık olduğunu söyledi.