![Schurkenstaten die roofvogels doden, zegt RSPB Schurkenstaten die roofvogels doden, zegt RSPB](https://i1.wp.com/www.bbc.com/bbcx/grey-placeholder.png?w=1024&resize=1024,0&ssl=1)
![Getty Images Een steenarend](https://ichef.bbci.co.uk/news/480/cpsprodpb/3e99/live/4f941330-905c-11ef-85c5-835c0e0a55bc.jpg.webp)
Volgens de RSPB zijn de afgelopen vijftien jaar in heel Groot-Brittannië ruim 1.300 beschermde roofvogels gedood, van blauwe kiekendieven tot steenarenden.
Het beschreef de sterfgevallen als een “nationale schande” en beschuldigde het merendeel van de incidenten van malafide jachtopzieners die probeerden de bestanden fazanten, patrijzen en korhoenders op jachtgebieden op het platteland te beschermen.
Een zeldzame getuige van een illegale schietpartij in het Peak District vertelde de BBC dat hij walgde en dat de moorden “op elk niveau verkeerd waren”.
De British Association for Shooting and Conservation (Basc) zei dat haar leden “absoluut nultolerantie” hadden ten aanzien van het illegaal afschieten van roofvogels.
![RSPB Dode uil](https://ichef.bbci.co.uk/news/480/cpsprodpb/ab67/live/8ec3b930-905b-11ef-85c5-835c0e0a55bc.jpg.webp)
De RSPB zei dat het aantal geregistreerde moorden waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg was, omdat ze vaak in afgelegen delen van het platteland plaatsvonden en daarom moeilijk te detecteren waren.
Een vogelaar, die een velduil boven de heidevelden in het Peak District zag en hem vervolgens uit de lucht zag schieten, stemde ermee in om anoniem met de BBC te praten, omdat hij vreesde voor represailles omdat hij de moord bij de politie had gemeld.
Hij zei dat de moord “op elk niveau verkeerd was”, en legde uit: “Dit was een uil die niets verkeerds deed, een prachtige vogel waar mensen hun uiterste best voor doen om naar te kijken, en iemand had gedacht ‘die kan ik neerschieten!’.”
“Terwijl ik aan het kijken was, ging het feitelijk puffen en verdween het. Ik wist meteen wat er was gebeurd. Op dat moment was ik totaal in shock, nou ja, shock was niet het juiste woord, maar ik walgde gewoon van wat ik had gezien. Toen was het Het viel me op dat er een man op de hei was.
“Het enige dat in mij opkwam, is dat de man die de uil neerschoot, elke roofvogel zou hebben neergeschoten die op dat moment naar hem toe kwam. Hij maakte geen onderscheid. Hij kwam, boem, hij was weg.”
De getuige deed aangifte van de schietpartij bij de politie en hielp hen het lichaam van de uil te lokaliseren. Niemand werd vervolgd vanwege het incident dat twee jaar geleden plaatsvond.
![RSPB Dode steenarend](https://ichef.bbci.co.uk/news/480/cpsprodpb/e239/live/a0475db0-905b-11ef-85c5-835c0e0a55bc.jpg.webp)
De RSPB zei dat van degenen die de afgelopen vijftien jaar zijn vervolgd voor het doden van roofvogels, driekwart banden had met schietterreinen of jachtopzieners was.
De organisatie zegt dat dit komt omdat jachtopzieners hun korhoenders, fazanten en patrijzen proberen te beschermen – en de winsten die ze opleveren.
De schietindustrie zegt dat het jaarlijks ongeveer £3,3 miljard waard is voor de Britse economie.
De aanhangers ervan benadrukken dat landgoedeigenaren en hun landbeheerders veel doen om het platteland en de natuur te beschermen.
Gareth Dockerty, uit Basc, zei tegen de BBC: “We hebben absoluut geen tolerantie voor elke vorm van illegaal doden van roofvogels.
“Er is geen plaats voor welke illegale activiteit dan ook. We hebben dat al eerder gezegd, en we zullen het nog een keer zeggen.
“Gelukkig gaat het voor onze sector om een heel, heel kleine minderheid van mensen, en als iemand die lid was van Basc schuldig zou worden bevonden aan welke misdaad dan ook, zou hij of zij uit de organisatie worden gezet.”
De heer Dockerty voegde eraan toe dat jaarlijks ongeveer £500 miljoen door de scheutenindustrie in natuurbehoud wordt gestopt.
“We kunnen waardevolle leefgebieden bieden voor een groot aantal soorten, waaronder roofvogels, dus ik denk dat we een zeer goede staat van dienst hebben in wat we kunnen leveren voor natuurbehoud en om onze achteruitgang in soorten aan te pakken.”
‘Vergaande generalisatie’
Een woordvoerder van de National Gamekeepers’ Organization benadrukte dat roofvogels “gedijen op land dat wordt beheerd voor de jacht” en dat haar leden “enorme natuurbehoudssuccessen” behalen.
“Het is teleurstellend dat de RSPB niet wil samenwerken met organisaties zoals de onze, in het belang van alle vogelsoorten”, voegde hij eraan toe.
De Moorland Association, die eigenaren van korhoenders in Engeland en Wales vertegenwoordigt, zei dat het RSPB-rapport “volkomen oneerlijk” was.
Andrew Gilruth, directeur van de vereniging, zei dat het aantal gedode roofvogels slechts een klein percentage van de gehele bevolking bedraagt.
“Waarom viert de liefdadigheidsinstelling dit succes niet, in plaats van plattelandsgemeenschappen aan te vallen met verregaande generalisaties?”, zei hij.
Alle roofvogels zijn wettelijk beschermd, maar de RSPB zei dat van de 62 vervolgingen in de afgelopen vijftien jaar slechts één persoon gevangen is gezet.
De organisatie roept nu alle gedecentraliseerde landen van Groot-Brittannië op om te volgen Het voorbeeld van Schotland en breng vergunningen in voor landgoederen met korhoenders.
“Dat betekent dat als er overtredingen plaatsvinden tijdens een bepaalde schietpartij, dat landgoed de mogelijkheid kan verliezen om daar te schieten. De vergunning wordt voor een aantal jaren ingetrokken”, legt Mark Thomas uit, hoofd onderzoek van de RSPB.
“Helaas hebben we dat niet in de rest van Groot-Brittannië. We moeten een bredere vergunning zien, vooral voor korhoenders in Engeland en het schieten van fazanten en patrijzen in de laaglanden van Groot-Brittannië.”
De regeringen van Engeland, Wales en Noord-Ierland vertelden de BBC dat er strenge straffen gelden voor misdaden tegen roofvogels, maar dat er momenteel geen plannen zijn voor een nieuwe vergunning voor schietterreinen.
In de tussentijd riep de heer Thomas vogelaars en wandelaars op het platteland op om alle incidenten die zij tegenkomen te melden aan de RSPB en aan de politie.
“Dit moet stoppen. Het moorden moet stoppen”, zei hij.